כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

עסקת טיעון במשפט הפלילי
בית המשפט אינו מחויב לאמץ הסדרי טיעון


עורכי דין - מידע משפטי: פלילי - משפט פלילי - עסקת טיעון - הסדרי טיעון - הודאת נאשם - כללים לעניין עסקאות טיעון - אישור בית המשפט


עסקת טיעון, ככל עסקה אחת, הינה תולדה של מקח וממכר...
עורך-הדין אף צריך להיות ער ולהכיר את נורמת הענישה הנהוגה באותה עת, שאם לא כן, יכול בית המשפט לדחות את הסדר הטיעון "המצוין" אליו הגיע עורך-הדין.


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה ארבעה עיגולים
עסקת טיעון במשפט הפלילי
בית המשפט אינו מחויב לאמץ הסדרי טיעון

מאת: עו"ד שולמית קהלת


עסקת טיעון הינה עסקה בין נאשם לרשויות התביעה, במסגרתה, בדרך-כלל, תמורת הודאתו של הנאשם או סיועו לעבודת המשטרה, הוא זוכה להקלות שונות, בין היתר, בעונשו.

עסקת טיעון, ככל עסקה אחת, הינה תולדה של מקח וממכר, ועל-כן מומלץ לנהלה באופן מקצועי על-ידי עורך-דין, המכיר את כל הנסיבות והאינטרסים בתיק, ובכלל זה, את חולשות התביעה בכלל ובמקרה הספציפי בפרט.

עורך-הדין אף צריך להיות ער ולהכיר את נורמת הענישה הנהוגה באותה עת, שאם לא כן, יכול בית המשפט לדחות את הסדר הטיעון "המצוין" אליו הגיע עורך-הדין.

הכלל הבסיסי הוא שבית המשפט אינו מחויב לאמץ הסדרי טיעון וכי הסמכות לגזור את דינו של נאשם – נתונה לו (לבהמ"ש) בלבד.

עם השנים התגבשו בפסיקת בית המשפט העליון שיקולים שינחו את בית המשפט בבואו לבחון הסדר טיעון, כגון: האם העונש המוצע מקיים איזון ראוי, נסיבותיו האישיות של הנאשם, שיקולי התביעה הפרטניים והאינטרס הציבורי, ציפיותיו של הנאשם ועוד.

בגזר דין שניתן לאחרונה בבית המשפט השלום בירושלים*, דחתה השופטת עסקת טיעון לפיה על הנאשם יוטל עונש של מאסר על תנאי וקנס בגין עבירות של אלימות במשפחה. השופטת קבעה כי ההסדר הנ"ל, נוכח כל הנסיבות, הינו הסדר מקל - והטילה ועל הנאשם הוטל עונש של 4 חודשים מאסר בפועל, מאסר על תנאי ופיצוי בסך 5000 ₪ למתלוננת.

החלטה זו, אשר דוחה את הסדר הטיעון אליו הגיעו הצדדים והמחמירה בעונשו של הנאשם, אינה נדירה.

להלן יובאו מספר עיקרים כלליים בעניין עסקאות טיעון:

• הסדר טיעון יש לחתום עם בעל סמכות. הסדר שנחתם עם גורם שאינו מוסמך לא יכובד, למעט אם מותר היה לנאשם לסבור כי עושה העסקה היה מוסמך מתוקף מעמדו לחייב את הנוגעים בדבר.

• יש לשים לב כי עסקת הטיעון הגיונית, סבירה ועולה בקנה אחד עם האינטרס הציבורי . יש צורך שסעיף העבירה בו הודה הנאשם, במסגרת ההסדר, תואם את העונש המוצע ולא חורג ממדיניות ענישה באופן בלתי סביר ומוגזם.

• לתביעה הזכות לחזור בה מהסדר הטיעון וזאת כאשר הדבר מתחייב נוכח האינטרס הציבורי.

• גם כאשר נחתמה עסקת הטיעון, יש להגיע לבית המשפט עם טיעונים חזקים מדוע יש לכבדה. אין להקל ראש ולבטוח בקבלת ההסדר על-ידי בית המשפט.

• להסדר טיעון ניתן להגיע בכל שלב, גם בטרם החל המשפט.

לסיכום, על מנת להגיע להסדר טיעון ראוי, יש לקחת בחשבון את כל השיקולים הפרטניים והכלליים, ולנהל משא ומתן בחכמה ובפיקחות, אשר יביאו בסופו של יום לתוצאה הטובה ביותר עבור הנאשם- אשר אף תתקבל בבית המשפט.

הערות:
רשימה זו הינה למידע כללי בלבד, אין היא מהווה בשום מקרה תחליף לייעוץ משפטי, ואין להסתמך על האמור בה ללא קבלת יעוץ משפטי המותאם לכל מקרה ונסיבותיו.

* פ (1463/04) מדינת ישראל נ' מועלם מיום 30/10/05
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף