כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

פיצויים לנאשם בפלילים – אימתי?


עורכי דין - מידע משפטי: פלילי, נזיקין ו/או ביטוח - משפט פלילי - דין פלילי - דיני נזיקין - פיצויים - מנאשם - זיכוי - חוק העונשין - סעיף 80 - הוצאות הגנה - מקרים חריגים

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה ארבעה עיגולים
פיצויים לנאשם בפלילים אימתי?

מאת: עו"ד שולמית קהלת

הוראת סעיף 80 לחוק העונשין התשל"ז – 1977 קובעת את המקרים בהם ניתן לפסוק הוצאות הגנה מאוצר המדינה.
כפי שעולה ממילות החוק, פיצוי על-פי סעיף זה יינתן כאשר מתקיים תנאי סף לפיו הנאשם זוכה או האישום נגדו בוטל וכאשר בנוסף מתקיים אחד משני המקרים:
  1. 1.לא היה בסיס לאשמה;
  2. 2.קיימות נסיבות אחרות המצדיקות פיצוי.
עילה ראשונה לפסיקת פיצוי זיכוי
בית המשפט העליון קבע בשורה של פסקי דין כי יהיה מקום לפסוק פיצוי, רק כאשר מלכתחילה לא היה מקום להעמיד את הנאשם לדין, או כאשר העובדות שנטענו לא מהוות עבירה, או כאשר לא ניתן היה להרשיע על-ידי החומר שהיה בידי התביעה.

עילה שניה לפסיקת פיצוי נסיבות אחרות המצדיקות זאת
בהקשר לעילה זו מדובר על 3 חלופות:
  • עצם קיומו של ההליך המשפטי: כאשר התביעה פעלה בזדון או ללא סיבה סבירה; כאשר לא היה מלכתחילה אינטרס ציבורי בהעמדה לדין; כאשר לנאשם נגרם עיוות דין בשל התמשכות ההליכים וכיו"ב.
  • אופי הזיכוי: כאשר מדובר בזיכוי מלא להבדיל מזיכוי מחמת הספק.
  • נסיבות אישיות של הנאשם: פגיעה בבריאותו או במצבו הכלכלי וכיו"ב.
בתי המשפט קבעו כי הפיצוי על-פי סעיף 80 הנ"ל ייוחד למקרים חריגים לעיל, ולא כל "זיכוי מוחלט" או "זיכוי מלא" יביא בהכרח לפסיקת פיצויים לנאשם.
עוד נקבע, כי המדינה תחויב בפיצוי לנאשם רק במקרים בהם הוכח קשר סיבתי בין הנזק לבין ההליך המשפטי שבגין דרך ניהולו יפסק הפיצוי. במילים אחרות: על הנאשם להוכיח כי הנזק בגינו הוא מבקש פיצוי מהמדינה נגרם לו כתוצאה מהגשת כתב האישום וניהול ההליך, ורק אם יצליח להוכיח את הקשר הסיבתי בין הנזק שנגרם לבין הגשת כתב האישום – יהיה זכאי לפיצוי.

במקרה שנדון בבהמ"ש המחוזי בחיפה*, הוגשה בקשה לפיצוי בגין מעצר והחזר הוצאות הגנה עפ"י סעיף 80. המדובר על כתב אישום שהוגש נגד שניים על עבירות של אינוס בנסיבות מחמירות, והנאשמים זוכו מהמיוחס להם בכתב האישום משום שלא הוכחה אשמתם.
בהמ"ש המחוזי, בין היתר,  דוחה את הטענה כי לא היה כל מקום להגשת כתב האישום מלכתחילה, וקבע כי בעת שמיעת הראיות בתיק ובפרט משנתגלה כי עדות המתלוננת אינה הגיונית ואינה מתיישבת עם יתר
העדויות -  צריכה היתה המדינה לחזור בה מכתב האישום.
משכך, הזכאות לפיצוי הינה חלקית, שכן היא התגבשה רק בשלב מאוחר של הדיון בו הוברר שאין עוד בסיס להמשך הדיון.

בהמ"ש מציין כי סכומי הפיצוי שאותם ניתן לשלם לנאשם קצובים ונקבעים בתקנות ואין הם נקבעים על-פי ההוצאות שהוציא הנאשם בפועל.
במקרה הנ"ל הוכיח הנאשם כי הוציא בפועל 178,189 ₪, ולאחר חישוב מדויק נפסק לו פיצוי בסך של 8537.5 ₪.

הערה:
רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד ונכונותם עלולה להשתנות מעת.


*ת"פ 4138/05 (מחוזי – חיפה) נתנאל אלבז נ' מדינת ישראל

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
מידע משפטי מאמרים

עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף