כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

זכויות עובדי השמירה והאבטחה –צו הרחבה


עורכי דין - מידע משפטי: דיני עבודה - דיני עבודה - עובד מעביד - שמירה - אבטחה - שומר מאבטח - עבודת לילה - שעות נוספות - שכר עבודה חלקי - חגים - עבודה בשבת - צו הרחבה-ארגון מקצועי


רבים, ובכללם חברות השמירה, מחסירים משכרו של העובד מתוך הנחה כי העובד אינו מודע לחלוטין לכלל הזכויות המגיעות לו ...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה חמישה עיגולים
זכויות עובדי השמירה והאבטחהצו הרחבה
מאת: עו"ד יעקב דרורי , עו"ד אפרת דרורי

אין זה נדיר כי מעסיקים רבים, ובכללם חברות השמירה, מחסירים משכרו של העובד מתוך הנחה כי העובד אינו מודע לחלוטין לכלל הזכויות המגיעות לו וכי אין ביכולתו להבין את תלוש השכר המורכב. תשלום שכר חלקי לעובד הינו בניגוד לחוק.

הכרת הזכויות של העובד חשובה מעבר לעובדה כי העובד זכאי לשכר שלא שולם לו, מאחר וישנן השלכות נוספות לאי התשלום כגון הזכות להתפטר ועדיין להיות זכאי לפיצויי פיטורין בנסיבות מסוימות, עילה לתביעת פיצויי הלנת שכר וכדומה.

מהן, אם כן, זכויות עובדי השמירה והאבטחה?

ככלל זכויות עובדי השמירה והאבטחה בארץ נקבעו בחוקי העבודה (כלל העובדים בארץ) ובמסגרת ההסכם הקיבוצי עם הארגון הארצי של מפעלי השמירה או צו ההרחבה שהחיל את חלקו של ההסכם על כלל העובדים בענף. ישנם מקרים בהם לעובד השמירה ישנו חוזה אישי אל מול המעביד. חשוב לציין כי גם במקרה וקיים חוזה אישי, הרי שתנאיו יכולים אך להטיב או להיות זהים לתנאים הקבועים בחוק ו/או  צו ההרחבה ולא לגרוע מהם.

לכן על מנת לברר מהם זכויות עובד השמירה, מעבר לקבוע בחוק, על העובד לברר תחילה האם החברה בה הוא עובד חברה בארגון הארצי של מפעלי השמירה. במידה והתשובה חיובית, הרי שתנאי ההסכם הקיבוצי חלים עליו, וחשוב לציין כי ההסכם הקיבוצי מוסיף ומשפר את זכויות העובדים בענף זה.

במידה וחברת השמירה אינה חברה בארגון הארצי, הרי שחוקי העבודה וצו הרחבה בענף השמירה חלים עליו וקובעים את זכויותיו. נתייחס כאן לזכויות הקבועות בצו הרחבה, זכויות לעניין שכר העבודה בעיקר.

צו ההרחבה חל על כל עובד שכיר בענף השמירה והאבטחה לרבות עובד המועסק בחברת שמירה לצורך עבודות ניקיון. הצו קובע כי כל עובד חדש יתקבל לתקופת ניסיון של שישה חודשים, שניתן להאריכה בהסכמת העובד בשישה חודשים נוספים. עם תום תקופת הניסיון יחול על העובד צו ההרחבה והוא יהיה זכאי לכלל הזכויות הקבועות בו החל מיום עבודתו הראשון (כולל תקופת הניסיון).

שעות נוספותיום עבודה בשכר רגיל של העובד הוא שמונה שעות. במידה והעובד עבד במהלך יום העבודה יותר משמונה שעות הוא זכאי בשעתיים הראשונות (שעה תשיעית ועשירית) לתוספת שכר של 25% מהשכר שמשולם לו לשעה רגילה ועבור כל שעה לאחר מכן לתוספת של 50% מהמשכר שמשולם לו לשעה רגילה. שבוע עבודה רגיל של העובד הוא 45 שעות. כך שבמידה והעובד עבד שישה ימים שמונה שעות כל יום, אמנם בחישוב יומי הוא אינו זכאי לשעות נוספות, אולם בחישוב שבועי הוא זכאי לשלוש שעות נוספות, שעתיים ראשונות בתוספת של 25% משכר עבודה לשעה רגילה ושעה שלישית בתוספת של 50% משכר עבודה לשעה רגילה.

צו ההרחבה קובע כי בהסכמת העובד והמעביד שתעלה על כתב, במקום לשלם תוספת שעות נוספות ניתן להעלות את שכר העובד לשעה ב- 9%, והעלאה זו תשולם עבור כל שעות העבודה של העובד ללא הבחנה אם זו שעת עבודה רגילה או שעה נוספת, ואין זה משנה כמה שעות עבד העובד ביום עבודה. לעובדי אבטחה (שומר ראש, מלווה חמוש לדבר ערך, קצין ביטחון, ע.קצין ביטחון, עורך חיפוש גופני בנמל בינלאומי, מפעיל מתקן תת לחץ, איש ביטחון סמוי במטוסים, איש צפרדע, מלווה חמוש בטיולים) ההעלאה היא 8%. אולם אם עובד אבטחה עבד למעלה מ- 12 שעות ליום, יש לשלם לו תוספת 25% עבור שעה 12 ו- 14 ותוספת של 50% עבור כל שעה לאחר מכן.

עבודת לילה – יום עבודה בשכר רגיל של עובד שעובד לפחות שעתיים בין השעות 22:00 עד 06:00 בבוקר למחרת הוא שבע שעות בלבד. במידה והעובד עבד במהלך משמרת זו יותר משבע שעות הוא זכאי בשעתיים הראשונות (שעה שמינית ותשיעית) לתוספת שכר של 25% מהשכר שמשולם לו לשעה רגילה ועבור כל שעה לאחר מכן לתוספת של 50% מהמשכר שמשולם לו לשעה רגילה.

עבודה בשבת – יום המנוחה השבועי (בד"כ שבת) הוא 36 שעות, כשהשבת עצמה היא 24 שעות. עבודה באותן 36 שעות מזכה את העובד בתוספת שכר של 50% משכר עבודה לשעה רגילה. חשוב לדעת כי במידה והעובד עבד ביום שבת גם שעות נוספות, הרי שהוא זכאי גם לתוספת שכר של השעה נוספת וגם לתוספת השכר של השבת.

חופשה שנתית – עובד שעבד לפחות 200 ימים לשנה זכאי ל- 12 ימי חופש בשנתיים הראשונות לעבודתו, ל- 13 ימים בשנים שלוש וארבע, ל- 14 ימים בשנה החמישית, ל- 19 ימים בשנים שש, שבע, שמונה ותשע ול- 26 ימים החל מהשנה העשירית. הזכאות לימי החופש היא בתום כל שנת עבודה. יום חופש הוא שווה ערך ליום של שמונה שעות עבודה רגילות. עובד שעבד פחות מ- 200 ימי עבודה לשנה זכאי לימי חופשה באופן יחסי. לדוגמא עובד שעבד 100 ימים בלבד זכאי למחצית ימי העבודה הקבועים לכל שנה.

חגים – העובד זכאי לתשלום יום חופש בעשרה ימי חג (גם אם חלים בשבת): יומיים בראש השנה, יום ביום כיפור, יומיים בסוכות, יומיים בפסח, יום באחד למאי, יום ביום העצמאות, יום בחג השבועות ובכל חג מדינה או שבתון שיוכרז עליו כחוק ויחול עליו תשלום שכר עבודה. אם החגים חלים במהלך תקופת הניסיון המעביד לא יהיה חייב בתשלום ימי החג אלא אם העובד יישאר בתום תקופת הניסיון (ואז צריך להיות תשלום רטרואקטיבי).

דמי הבראה –  עובד זכאי ל- 5 ימי הבראה בשנים 1-3, 7 ימי הבראה בשנים 4-10, שמונה ימי הבראה בשנים 11-15, תשעה ימי הבראה בשנים 16-19 ועשרה ימי הבראה החל מהשנה העשירית. הזכאות לימי הבראה היא בתום כל שנת עבודה. עובד אבטחה זכאי ליום הבראה נוסף בכל שנה.

תשלום למבטחים – על המעביד לשלם למבטחים (מוסד לביטוח סוציאלי של העובדים בע"מ או על קרן אחרת שההסתדרות תודיע עליה) מידי חודש 2.5% משכר העובד דמי מחלה, 8.3% מהשכר פיצויי פיטורין, 4% מהשכר פיצויים, 5% מהשכר פנסיה ותגמולים. המעיד ינכה 4% משכר העובד ויעבירם יחד עם תשלומיו למבטחים. שכר העובד לצורך תשלומים אלו הוא השכר המשולם לעובד בעד שעות רגילות (ללא שעות נוספות או שעות שבת) ביחד עם תוספת יוקר, משפחה וותק. לגבי עובד אבטחה שכר עבודה הוא שכר המשולם עבור שעות רגילות ל- 26 ימי עבודה, גם אם העובד עבד פחות מכך, ובלבד שעבד לפחות 208 שעות במשך 20 יום.

זכויות נוספות – העובד זכאי לקבל תוספת יוקר, תוספת משפחה, תוספת ותק, הוצאות נסיעה, אש"ל (לעובד אבטחה בלבד) ובגדי עבודה. כמו כן העובד זכאי להיעדר מעבודתו בזמן אבלו ואין מנכים ימים אלה מהשכר (קרי העובד זכאי לשכר בגינם) ו/או מימי החופש.

ניכויים – המעביד ינכה משכר העובד דמי טיפול ארגון מקצועי בהתאם לקבוע בחוק.

שאר ענייני העבודה כגון הודעה מוקדמת, פיטורין, ימי מחלה, וכדומה מוסדרים במסגרת חוקי העבודה.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
מידע משפטי מאמרים

עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף