כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

תשלום דמי הבראה לעובד – כל השאלות והתשובות


עורכי דין - מידע משפטי: דיני עבודה - דיני עבודה - משפט העבודה - יחסי עובד מעביד - דמי הבראה - כל השאלות והתשובות - מדריך משפטי


מטרת רשימה זו לשפוך אור על הכללים הקיימים בדין לתשלום דמי הבראה.
על מנת להקל על הבנת והפנמת הכללים בנושא זה, נערכה רשימה זו בצורה של שאלות ותשובות.


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה ארבעה עיגולים
תשלום דמי הבראה לעובד – כל השאלות והתשובות
מאת: משה וקרט, עו"ד


כללי:
בהתאם להוראות הדין זכאים עובדים לתשלום דמי הבראה כחלק מתנאי העסקתם. הן מעבידים והן עובדים רבים כלל אינם יודעים את מלוא הכללים לתשלום דמי הבראה. עובדים רבים אף כלל אינם מודעים לכך שהינם זכאים לתשלום דמי הבראה, על אחת כמה וכמה שאין הם יודעים את שיעור דמי ההבראה השנתיים להם הינם זכאים.
כתוצאה מכך, עובדים רבים כלל אינם עומדים על קיום זכויותיהם בנושא תשלום דמי הבראה, דבר שמביא להפסדים של כספים רבים להם הינם זכאים בהתאם לדין. מנגד, קורה לעיתים, כי מעבידים, שאינם מכירים את מלוא הכללים בדבר תשלום הבראה, משלמים לעובדים דמי הבראה, חרף שלא היתה כל חובה לשלמם בהתאם להוראות הדין.
מטרת רשימה זו לשפוך אור על הכללים הקיימים בדין לתשלום דמי הבראה. על מנת להקל על הבנת והפנמת הכללים בנושא זה, נערכה רשימה זו בצורה של שאלות ותשובות.
במידה וקיימות לכם שאלות נוספות או ברצונכם לקבל הבהרות, הינכם מוזמנים להפנותן אלינו באמצעות פורום בתחום דיני עבודה המופעל באתר:
www.law-info.co.il

מהם דמי הבראה?

דמי הבראה הינה קצובה לה זכאי העובד ממעבידו עבור השתתפות המעביד בהוצאות ההבראה והנופש של העובד. כיום העובד לא נדרש להוכיח כי שהה בבית הבראה או השתתף בכל צורת נופש אחרת כתנאי לתשלום דמי הבראה כאמור.

מכוח מה זכאיים העובדים לתשלום דמי הבראה?

ככלל, הזכאות לדמי הבראה נובעת מכוח הסכם הקיבוצי הכללי שבין ההסתדרות הכללית ללשכת התיאום של הארגונים הכלכליים (להלן: הסכם הקיבוצי הכללי), אשר הוראותיו הורחבו בצווי הרחבה על כלל המשק.
יובהר, כי הוראות הסכם הקיבוצי הכללי אינן חלות על מעבידים ועובדיהם, שלגביהם נקבעו הוראות עדיפות בדבר השתתפות בדמי הבראה או השתתפות אחרת בדמי הבראה או במסגרת קופת גמל (ענף הבראה) על פי הסכם עבודה קיבוצי. כמו-כן, הוראות ההסכם הקיבוצי הכללי אינן חלות על עובדים ששכרם משתלם בהתאם להוראות הסכמים קיבוציים החלים בשירות הציבורי או ששכרם משתלם על פי הצמדה להסכמי השכר בשירות הציבורי.

לכמה ימי הבראה בשנה זכאי העובד?

מספר ימי ההבראה להם זכאי העובד בשנה נקבעים בהתאם לוותק שלו ולפי ההסדר החל במקום עבודתו, ובלבד שלא יפחת מזה הקבוע בהסכם הקיבוצי הכללי שהוראותיו הורחבו בצווי הרחבה על כלל המשק.
בנספח הרצוף למסמך זה קיים פירוט של ימי ההבראה להם זכאים - 1) העובדים במגזר הפרטי עליהם חל ההסכם הקיבוצי הכללי (נספח א') 2) העובדים בשירות המדינה עליהם חלות הוראות התקשי"ר (נספח ב') ו- 3) עובדים העובדים במגזר ההסתדרותי עליהם חלות הוראות חוקת העבודה למוסדות ההסתדרות (נספח ג').

מהו התעריף ליום הבראה?

סכום דמי ההבראה במגזר הפרטי נכון למועד כתיבת שורות אלו (ינואר 2004) עומד על סך של 306 ש"ח לכל יום הבראה. בשרות הציבורי נכון למועד כתיבת שורות אלו עומד סכום דמי ההבראה על סך של 351 ש"ח לכל יום הבראה. ניתן לדעת את השיעור העדכני של דמי ההבראה ליום באמצעות פנייה למועצת הפועלים שבאזור מגוריכם.
את שיעור הכולל של דמי ההבראה לו זכאי העובד יש לחשב לפי הנוסחה הבאה: מספר ימי ההבראה לו זכאי העובד (ר' נספח) X התעריף ליום הבראה = סה"כ דמי הבראה

האם גם עובד העובד במשרה חלקית זכאי לתשלום דמי הבראה?

התשובה חיובית - גם עובדים במשרה חלקית זכאים לתשלום דמי הבראה באופן יחסי לחלקיות משרתם, וזאת בהתאם לנוסחה הבאה:-
חלקיות המשרה X מספר ימי הבראה X התעריף ליום הבראה = סה"כ דמי הבראה

האם גם עובד העובד על בסיס שכר שעתי או יומי זכאי לתשלום דמי הבראה?

התשובה חיובית - גם עובדים על בסיס שכר שעתי או יומי זכאים לתשלום דמי הבראה, אשר יש לשלמם בהתאם.לנוסחה.הבאה:- מספר שעות/ימי עבודה בפועל בחודש X מספר ימי הבראה X התעריף ליום הבראה = סה"כ מספר שעות/ימי עבודה בחודש למשרה מלאה.


מהו המועד לתשלום דמי הבראה?

בהתאם להוראות הסכם הקיבוצי הכללי, דמי ההבראה ישולמו באחד מחודשי הקיץ, מחודש יוני ועד חודש ספטמבר, אלא אם הוסכם או נהוג מועד אחר במקום העבודה. אף כי במרבית המגזרים במשק נוהגים לשלם קצובת הבראה אחת לשנה, אין מניעה לפצל את התשלומים.

האם עובד שלא השלים שנת עבודה אחת זכאי לדמי הבראה?

בהתאם להוראות ההסכם הקיבוצי הכללי אשר הוראותיו הורחבו, זכאי עובד לדמי הבראה, רק לאחר שהשלים את.שנת.עבודתו.הראשונה.במקום.עבודתו. אם עובד השלים שנת עבודה ראשונה, הרי שהוא יהא זכאי במועד המקובל במקום העבודה לתשלום דמי הבראה, לתשלום דמי הבראה באופן רטרואקטיבי גם עבור עבודתו בשנה הראשונה וגם לחלק היחסי עבור עבודתו בשנה השנייה.

האם תקופת היעדרות נחשבת במניין התקופה לתשלום דמי הבראה?

בקביעת תקופת הזכאות אין להביא בחישוב היעדרות בשל חופשה ללא תשלום וכל היעדרות אחרת שבה לא מתקיימים יחסי עובד ומעביד.
למען הסר ספק יובהר, כי לקביעת זכאות לעניין תשלום דמי הבראה תובא בחשבון תקופת חופשת לידה על פי חוק.

האם העובד רשאי לוותר על תשלום דמי הבראה?

מאחר שזכות העובד לתשלום דמי הבראה נובעת מכוח הסכם קיבוצי ו/או צו הרחבה, הרי שהעובד לא יכול לוותר על זכות זו והיא מוקנית לו בין אם הסכים לוותר עליה, ובין אם לאו. יחד עם זאת, מעביד רשאי לסכם עם העובד כי דמי ההבראה ישולמו לו כחלק משכרו הכולל. הסכמה כזו צריכה שתהא מפורשת וברורה, כאשר נטל ההוכחה בדבר קיומה מוטלת על המעביד.

האם עובד זכאי לתשלום דמי הבראה לאחר סיום עבודתו?

עובד זכאי לדמי הבראה אף לאחר סיומם של יחסי עובד ומעביד, וזאת לגבי תקופה של עד שנתיים שלפני תום תקופת עבודתו, אם לא קיבל את דמי ההבראה עבור אותה תקופה במהלך עבודתו.
נוסיף, כי אם העובד סיים עבודתו לאחר המועד המקובל לתשלום דמי הבראה במקום העבודה, הרי שהינו זכאי במועד סיום עבודתו לתשלום דמי הבראה באופו יחסי לתקופת העבודה שממועד התשלום המקובל במקום העבודה עד למועד סיום העבודה.
זכות העובד לתשלום דמי הבראה, שהמעביד נותר חייב לו במועד סיום עבודתו, עומדת לו בין אם פוטר או התפטר, וזאת בלי שום קשר לנסיבות סיום עבודתו.

האם דמי הבראה הינם חלק מן השכר הקובע לתשלום הודעה מוקדמת ופיצויי פיטורים?

התשובה הינה שלילית – בהתאם להלכה הפסוקה דמי הבראה אינם חלק מן השכר הקובע לתשלום פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת.
יחד עם זאת, במידה וקיים נוהג במקום העבודה או הסכם בין העובד למעביד בדבר הכללתו של רכיב זה בשכר הקובע, הרי שיש לפעול בהתאם לנוהג או להסכם כאמור.


- נספח –

פירוט ימי הבראה להם זכאים העובדים לפי מגזר עבודה

א. עובדים במגזר הפרטי עליהם חל ההסכם הקיבוצי הכללי:-
עובד בניסיון ולא יותר משנה אחת לעבודה - 5 ימי הבראה .
מהשנה השנייה ועד השנה שלישית - 6 ימי הבראה.
מהשנה הרביעית ועד השנה העשירית- 7 ימי הבראה.
מהשנה האחת עשרה ועד השנה החמש עשרה - 8 ימי הבראה.
מהשנה השש עשרה ועד השנה התשע עשרה - 9 ימי הבראה.
מהשנה העשרים ואילך לעבודה- 10 ימי הבראה.


ב. עובדים במגזר הציבורי שעליהם חלות הוראות התקשי"ר:-
3 שנים הראשונות - 7 ימי הבראה.
מהשנה ה-4 עד ה-10- 9 ימי הבראה.
מהשנה ה- 11 עד השנה ה-15 - 10 ימי הבראה.
מהשנה ה- 16 עד השנה ה-19 - 11 ימי הבראה.
מהשנה ה- 20 עד השנה ה-24- 12 ימי הבראה.
מהשנה ה- 25 ואילך- 13 ימי הבראה.

ג. עובדים במגזר ההסתדרותי עליהם חלות הוראות חוקת העבודה למוסדות ההסתדרות:-
שנת עבודה הראשונה - 9 ימי הבראה.
מהשנה השנייה עד הרביעית- 11 ימי הבראה.
מהשנה החמישית ואילך - 12 ימי הבראה.
מהשנה האחת עשרה ועד החמש עשרה- 13 ימי הבראה.
מהשנה השש עשרה ועד העשרים- 14 ימי הבראה.
מהשנה העשרים ואחת ואילך- 15 ימי הבראה.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף