כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

הסכם ממון מקצועי – פתרון לימים קשים


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - דיני משפחה - הסכם ממון - יחסי ממון בין בני זוג - הסכם טרום נישואין - ידועים בציבור - חלוקת רכוש - בעל - אשה - נכסי ירושה - זכויות סוציאליות - פנסיה

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שיבעה עיגולים
הסכם ממון מקצועי פתרון לימים קשים
מאת: עו"ד ד"ר רן מובשוביץ

הרעיון של הגדרת החלוקה של זכויות ממוניות לקראת ובעת הכניסה לחיים משותפים עם בני זוג תופס תאוצה, ולא רק כאשר עסקינן בנישואים. מקובל לחשוב שהסכם ממון הוא הסכם סטנדרטי, בו קובעים הצדדים הפרדה רכושית מלאה וחיים באושר, בעושר ובשלווה לקראת העתיד. הסכמים סטנדרטים כאלו ניתן למצוא אפילו בחיפוש ברשת האינטרנט עצמה.

האמת, כמו תמיד, מסובכת יותר, ממש כמו החיים עצמם. לצורך עריכת הסכם ממון יש להעזר בעו"ד מקצוען מומחה בתחום אשר יוכל לצפות את העתיד לבוא, ולעגן את העירפול במערכת הסכמות חדה וברורה.  

החיים במערכת זוגית הן מטבעם חיים דינמיים, תפקודו של הזוגית במערכת כלכלית אינו כולל הוצאת חשבוניות וקבלות על השקעה,שירותים, עזרה, הלוואה או מתנה שניתנת. בדרך כלל, היעדים הכלכליים נקבעים ע"י בני הזוג ביחד, ויכולים לכלול רכישת דירה למגורים או נכס להשקעה, הקמת עסק בהשקעה משותפת, רכישת רכב חדש ועוד.

עיתוי החתימה ועריכת ההסכם חשוב לא פחות. מומלץ להסדיר את הנושא טרם נישואין, והמהדרין יקדימו מיד לכשיראו שהיחסים נעשו "רציניים". מעבר למגורים תחת קורת גג אחת, יצירת קופה משותפת, השקעה משותפת בעסק או במשק הבית או אפילו מתן מתנות יקרות ערך יכולות להצביע על יצירת חזקת שיתוף.

הסיבה לעירפול בהגדרת היחסים נעוצה בכך שאין כיום הגדרה משפטית חד משמעית הקובעת מיהם ידועים בציבור.

אם וכאשר מסתיימת הזוגיות, צפים ועולים כל אותם חישובים כלכליים שהודחקו בשעתו, ואין גבול למקוריות הטענות. כל הדוגמאות המובאות להלן, כבר נידונו בבתי משפט בישראל:

  1. -האשה עלולה לדרוש את חלקה בעסק שהבעל בנה במו ידיו, בטענה שבזמן שהעסק נבנה היא טיפלה בילדים, וגם זו תחשב לתרומה לבניית העסק.
  2. -בן הזוג יכול לדרוש את חלקו בפירות נכס שבת זוגו קיבלה בירושה, אם במהלך תקופת הזוגיות השימוש בנכס היה משותף.
  3. -בת הזוג יכולה לדרוש חלקה במוניטין העסקי והאישי של בן הזוג, או לדרוש לאזן את כושר ההשתכרות העתידי.
  4. -בן הזוג יכול לדרוש את השקעתו בנכס של בת זוגו, בטענה שהשביח והעלה את ערכו.
  5. -בני הזוג יכולים לדרוש איזון של זכויות סוציאליות כגון פנסיה או ביטוחים.
  6. -בני הזוג יכולים לדרוש חלקם במניות/אופציות/זכויות שותפות בעסקים עם צדדי ג'.
  7. -בני הזוג יכולים לטעון שמתנה שניתנה, ניתנה לשניהם ולא רק לאחד מהם, ועל כן יש להם חלק בה.
  8. -במקרה שמדובר בנכסים שאינם בישראל, עלולה לצוץ הטענה לגבי תוקפו של סעיף בהסכם.
אלו מקצת מן הטענות המועלות, אולם ברור, שעריכת הסכם ממון כהלכתו, יכולה להביא לחסכון של מיליוני שקלים ויותר, בעת הפרידה, ולאור הסטטיסטיקה, ראוי יהיה לערוך הסכם שכזה, באופן המומלץ.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף