כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

פיצול ובניה על נחלה במושב – מקבץ שאלות ותשובות


עורכי דין - מידע משפטי: מגזר חקלאי , מקרקעין - דיני מושבים - דיני מקרקעין - דיני תכנון ובניה - פיצול נחלה - בניה בנחלות המושב - בן ממשיך - הרחבה - רישום בית שני במושב - חוזה פיתוח - החלטה 1084

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שמונה עיגולים
פיצול ובניה על נחלה במושב מקבץ שאלות ותשובות
מאת: עו"ד רמי זיו

כללי -
ראשית יש לשים לב, כאשר חותמים על חוזה קניית מגרש או משבצת לבניה, כמה ומתי יש לשלם דמי פיתוח, מתי לחתום על חוזה הפיתוח עם מינהל מקרקעי ישראל, וכן עד מתי ניתן לבנות על מנת לעמוד במועדים שנקבעו בחוק, אלה שאלות מאד חשובות למי שמתעתד לחתום על חוזה קניית מגרש במושבים וזאת על מנת שלא להיות מופתע כאשר יגיעו זמני התשלום.


בהתייחס לנושא בניה בנחלה של בית נוסף -  בדרך כלל מדובר על בניה בנחלה באיזור המגורים על 375 מ"ר ובית הורים בגודל 55 מ"ר ו-320 מ"ר - עבור בעלי הנחלה ודור ההמשך. כאמור , בדרך כלל מדובר על שני מבנים אבל תמיד צריך לבדוק לפי הועדה לתכנון ובניה המקומית, על מנת לקבל את התשובות המדוייקת לנושא זה.
באופן כללי, בהרחבה ניתן לבנות בית בודד למשפחה אחת ללא פיצול המגרש אך, לפני כן רצוי לברר זאת ביחס למגרש בהרחבה על ידי פניה למוכר על מנת שיתן את אישור הזכויות שיש בחלקה הנ"ל, ולבקש את אישור הזכויות שניתנו ע"י מינהל מקרקעי ישראל ושם אפשר יהיה למצוא בדיוק מהן זכויות הבניה.


החלטת מועצה 1084 המתייחסת בד"כ ליישוב חקלאי שקיימת החלטה לגביו על הרחבתו באמצעות מגרשי בניה למגורים כפי שהוחלט במוסדות התכנון והמגרשים יוקצו למומלצי האגודה.
בנוסף לכך, יש אפשרות להקצות מגרש מגורים וזאת במגבלות המוזכרות לעיל כלומר, הקצאה עפ"י המלצת האגודה, הצהרה על ויתור בזכות בנחלה, החלטת מינהל בעניין וכו'.


פיצול נחלה -
עלתה השאלה האם אפשר לפצל בית שבו אדם גר ואת הקרקע שנותרה מהמשק למכור לכל דיכפין, האם כדאי לפצל את הנחלה ובכלל האם ניתן לעשות זאת?

ובכן, על מנת לענות על שאלות אלה חשוב לבדוק מהן זכויות החברים , מהו ההסכם שנעשה בין מינהל מקרקעי ישראל לבין החבר/ה , האם החבר/ה הינם ברי-רשות , כלומר, האם הם יושבים על הנכס מתוקף הסכם האגודה עם מינהל מקרקעי ישראל.

למעשה, לא ניתן לפצל את הנחלה , אם מינהל מקרקעי ישראל יסכים למצוא את הדרך לעזור הרי שהאפשרויות לבצע פעולות דומות לאלה הן פועל יוצא של זכויות החבר/ה בנחלה.

רישום בית שני בנחלה ?
נשאלת השאלה האם בית שני בנחלה יירשם על שם בעל המשק או מחייב העברת המשק כולו על שם הבן הממשיך , ובכן, כל הבנוי על הנחלה שייך לבעל הזכויות בנחלה. מכאן שהבית השני שייך לנחלה, אפשר לרשום חוזה הקושר את הזכויות בבית לבן הממשיך, אולם, אם אין רישום על כך, אלא ע"י חלוקת המשבצת , עלותה גבוהה וזאת לשיקול בעל הנחלה.
כאשר ישנם שני בתים על הנחלה עם מכירת הנחלה יהיה פטור ממס שבח בית אחד (אם עברו ארבע שנים ללא מכירת דירה אחרת ע"י בעל הנחלה) ואילו הבית השני, יהיה חייב במס שבח, וזאת כל זמן של נעשתה חלוקת משבצת והפרדת הבית הנוסף מהמשבצת.

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
מידע משפטי מאמרים

עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף