כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

מבחני בדיקה בסיסיים של התקיימות מצג שווא – על רקע המשבר בשוק ההון


עורכי דין - מידע משפטי: , דיני צרכנות ו/או תביעות קטנות, משפט מסחרי ו/או דיני חברות - משפט מסחרי - דיני חוזים - ליטיגציה - מצג שווא - הפרת הסכם - משפט עסקי - המשבר בשוק ההון - פיצויים - ביטוח הסכם - השקעות - המשבר בשווקים - דיני צרכנות


במצבי סערה וחוסר יציבות בשווקים הכלכליים מחפש הצד המפסיד עילות לתקיפת ההסכם ...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שיבעה עיגולים
מבחני בדיקה בסיסיים של התקיימות מצג שוואעל רקע המשבר בשוק ההון
מאת: עו"ד ד"ר רן מובשוביץ

נוכח המצב בשוק ההון, גובר הצורך בבדיקת נסיבות עריכתם של הסכמים שנערכו במגזר העסקי, שכן כל עוד השוק צומח וההשקעה מניבה רווח נאה הרי  שטבעי הדבר שאין טענות לאיש.

במצבי סערה וחוסר יציבות בשווקים הכלכליים מחפש הצד המפסיד עילות לתקיפת ההסכם שהביא לאותו הפסד הון גדול. אחת העילות "הפופולריות" היא באמצעות טענת מצג השווא, אולם כדי לבדוק אם אכן היה מצג שווא, עלינו להבין מהי עילה משפטית.

מהי עילה משפטית

עילה היא מכלול העובדות אשר במידה ויוכחו יובילו למתן הסעד המבוקש מבית המשפט.

כלומר, כדי "לנצח במשפט" עלינו להוכיח לבית המשפט כי התקיימו כל העובדות שטענו, ושמכלול עובדות זה אכן עומד במבחן העילה המבוקשת.

מהי עילת מצג השווא

צדדים מתעתדים לערוך הסכם, ולצורך גיבוש ההסכמות מנוהל משא ומתן. אותו הסכם לדוגמא יכול להיות חוזה השקעה בחברת סטארט אפ או כניסה לשותפות עיסקית או הזמנת חוות דעת של איש מקצוע או הסכם לרכישת מניות או אגרות חוב באמצעות סניף הבנק המקומי.

מצג שווא הוא למעשה כל הצגה לא נכונה של המציאות כלפי הצד השני, ולענייננו, גם הימנעות באמצעות אי הצגה של נתונים  עלולה להוות מצג שווא שצורתו מתאפיינת באי גילוי. לכן מקובל לומר שמצג שווא יכול להיות מעשה אקטיבי (הטעיה) או מהלך פסיבי (אי גילוי).

בדרך כלל התיאור "העממי" למצג שווא הוא "שיכנעו אותי לרכוש את הנדל"ן הזה באמצעות שקרים" או "מכרו לי סיפורים על חברת סטארט אפ ועל סמך הסיפורים השקעתי והפסדתי הכל" או "הפקיד הסביר לי שמדובר בהשקעה בטוחה, ובדיעבד הסתבר שהעובדות היו לא מדויקות"

לידתו של מצג השווא היא בטרם חתימת ההסכם, ולכן הינו עילה טרום חוזית, למרות שהמצג יכול להימשך גם אל תוך תקופת קיום ההסכם. מדובר במהלך אשר גורם לתוצאה בשל ההסתמכות על תוכנו, והתוצאה היא התחייבות חוזית.

מצג שווא הינו מושג המתאר חלק מרכזי בדיני ההטעיה שבחוק החוזים. אנו עוסקים בסיטואציה שבה צד להסכם מתאר את המציאות באופן שונה מהקיימת בפועל. אין זה משנה אם המציאות המתוארת היא משפטית או עובדתית, שכן הרעיון שעומד בבסיס מצג השווא היא ההטעיה שנוקט צד אחד כלפי הצד השני, בין אם התכוון לכך (בזדון) ובין אם בתום לב.

מה יכול להיות מצג שווא

דוגמאות:

  1. -הצגת עסק כחסר התחייבויות, בשעה שיש לו חובות נסתרים.
  2. -הצגת מוצר פיננסי מסויים (איגרת חוב, מניה, קופת גמל וכיוב') כחסר סיכונים או בעל סיכון נמוך, כשבפועל זה אינו המצב.
  3. -חוות דעת של איש מקצוע בנוגע לשוויו של נכס מסויים (שמאות) או סיכוייו של מהלך מסויים (עיסקת רכישה עתידית או השקעה) עלולה להחשב למצג שווא.
  4. -אי גילוי או העלמת נתונים שמן הנוהג או ההגינות לגלותם, כגון נתונים כלכליים או נתונים מהם ניתן ללמוד על כך שקיים סיכוי גדול שלא ניתן יהיה לקיים את ההסכם או הצגת דברים באופן חלקי ממנו משתמעת מעין "אמת" עליה מסתמך הצד המוטעה.
  5. -ניצול אמון לצורך מצגי שווא, נפוץ בעיקר בחוזים בהם לצד אחד חובת אמון מוגברת כלפי הצד השני, כגון בחוזי ביטוח, חוזי מתנה, חוזים עם מוסדות בנקאיים, חוזי ערבות או חוזים משפחתיים.
מה החריגים להגדרת מצג השווא

השערה או הערכה או הבטחה לעתיד אינה מצג שווא. לחוזה ישנם שני צדדים, והכלל הוא שהם מבינים גם את הסיכונים שכרוכים בהתחייבות הסכמית. אין זה אומר כי חוות דעת מומחה הנשענת על נתונים הקיימים בהווה אינה עלולה להוות מצג שווא, אלא רק שיש לעשות את ההבחנה בין הסתמכות על נתונים קיימים לאפשרויות עתידיות. בנוסף, אם הצד המטעה יודע שההבטחה שנתן היא חסרת משמעות אמיתית – הרי שמדובר במצג שווא (מצבו הנפשי של המצהיר).

תוצאתו של מצג השווא

התוצאה הראשונית של מצג השווא היא שנולדת עילה לביטול ההסכם. הזכות לבטל הסכם בעקבות הטעייה היא רחבה, אולם תלויה במהותה של ההטעיה. השאלה היא האם מצג השווא גרם בפועל או היה גורם משמעותי בכריתת ההסכם. אם כן – קמה גם עילת ביטול.

בנוסף לעילת הביטול עלולה לקום גם זכות לפיצוי מכח החובה לקיים משא ומתן בתום לב. זכות לפיצוי תקום אם יוכיח מבקש הביטול שהיתה כוונת מרמה בהצגת המצג או שהוא לא נעשה בתום לב.

כך, ובהתאם למצב העובדתי, ניתן להחליט מהו הסעד המבוקש כך שיתאים לנסיבות.

אם העמדתם את העובדות באופן הנכון והסתבר לכם כי הנכם קורבן למצג שווא, מומלץ לפנות לעורך דין הבקיא בתחום החוזי, לצורך בדיקה מעמיקה.

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף