כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

שאלות ותשובות בנושא דיני משפחה בתקופת משבר כלכלי ובטחוני


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - דיני משפחה - גירושין - הפחתת מזונות - הסכם ממון - הסכם גירושין - חלוקת רכוש - משבר כלכלי - משבר בטחוני - מלחמה - חלוקת רכוש עסקי -בני זוג -שלום בית -


התקופה האחרונה בצל המשבר הכלכלי והמתח הביטחוני יצרה מציאות חדשה גם בתוך התא המשפחתי ....


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שיבעה עיגולים
שאלות ותשובות בנושא דיני משפחה בתקופת משבר כלכלי ובטחוני
מאת: עו"ד אביטל רבינוביץ

התקופה האחרונה בצל המשבר הכלכלי והמתח הביטחוני נוצרה תקופה של מציאות חדשה גם בתוך התא המשפחתי .
בתקופה כזו מתגברות התלונות בדבר אלימות במשפחה והרצון לפרק את מסגרת הנישואין.

ריכזנו מספר שאלות בולטות שהועלו ע"י הגולשים  הנוגעות לתחום  

שאלה : התחייבתי בהסכם לשלם דמי מזונות ל-3 ילדים בתקופה בה השתכרתי היטב . כעת פוטרתי / משכורתי פחתה באופן ניכר . נפרדנו ברוח טובה ואיננו גרושים . ברצוני לקיים שלום בית או להקטין משמעותית את חיובי . מה ניתן לעשות ?

תשובה: ביחס לאפשרות הראשונה שהועלתה- הרי שתחילה יש לבדוק אם ההסכם עליו חתמתם מתייחס לתקופה בה יתקיים "שלום בית" או אז יש לנהוג על פיו. במידה ואין על כך מענה, אולם יש היענות מהצד שכנגד ל"שלום בית", הרי שיש לתקן את ההסכם בהתאם למצב העובדתי החדש שנוצר, ולדאוג לאשור ההסכם. חלופה השנייה הינה- עתירה להקטנת מזונות. עפי הפסיקה הדבר אפשרי אך ורק במקרה בו חל שינוי נסיבות מהותי, כאשר הדגש הוא על המילה "מהותי".

שאלה: אני נשואה לאיש עסקים שמחמת הסתבכות כספית , הוא מעביר נכסים ומזומן לחו"ל. אני חוששת ביחס לעתיד.
( כרגע המצב בינינו סביר על פני השטח , איני רוצה לנקוט מהלך משפטי ,אך חוסר הוודאות אינו נותן לי מנוח )  האם ניתן לעשות משהו בעניין ?

תשובה : יש סיבה טובה לחוסר השקט שלך. העמימות בו את נתונה מחייבת אותך להיות מאוד עירנית ומאוד מפוקחת. עליך לאסוף, בחוכמה ובזהירות, מידע רב ככל שתוכלי. במידת הצורך, היעזרי גם בחוקר פרטי על מנת שיעקוב אחר העברות הכספים מהארץ לחו"ל.  לאחר שיהיה בידך המידע, דאגי להיות מעורבת בכל הצעדים הכלכליים בו נוקט בעלך.

שאלה: אני "תקועה" עם הסכם גירושין מקפח שאינו משקף את מצב הנכסים שפחת משמעותית בעקבות המשבר. בנוסף סכום המזונות שנקבע הינו נמוך היות ובעלי משתכר סכומים זעומים ואני זו המפרנסת העיקרית בבית . כיצד ניתן לאכוף עדכון הסכם הגירושין כך שיתאים למצב הנוכחי.

תשובה: ביחס לנושא הרכושי- הצגת השאלה הינה בעייתית, היות וכל המשקיעים, אף  הסולידים, נתונים באותה "ביצה", והמצב הרע עם כולם, במידה זו או אחרת, כך שהאיזון ביחס לרכוש - נשמר. ביחס "למזונות"- יש לבדוק האם סכום המזונות שגובש בהסכם נובע מהליכים משפטיים שהתנהלו- או אז בהימ"ש בדק את צרכי הילדים,הכנסות ההורים וכו' או שמא גובש הסכם ללא כל הליכים מקדימים. במידה וחלופה א' התקיימה- רק במקרה בו יחול שינוי נסיבות מהותי- תוכלי להגיש תביעה להגדלת המזונות, אולם במידה וחלופה ב' התקיימה- אין צורך להוכיח "שינוי נסיבות מהותי", ותהיי רשאית להגיש תביעת מזונות עצמאית בשם הקטינים, במסגרתה יבחן ביהמ"ש את הכנסות האב בפועל, את פוטנציאל השתכרותו (גם הכנסות מנכסים הינם חלק מהתחשיב) וכו'.  

שאלה: אשתי, לה אני נשוי כ- 13 שנים-  ניהלה עסק עצמאי של מכון יופי באיזור הדרום. העסק כשל לפני המלחמה בעזה . היא נתנה ערבויות לבנקים.
האם אני אחראי על מעשיה . אני עובד שכיר במערכת הביטחון ואינו קשור כלל לעיסוקיה.   היא מעוניינת למכור את דירת המגורים ולחזור לעסקים מלאים . על רקע זה יש בינינו חילוקי דעות קשים . כיצד ניתן לגשר ( איני מעוניין להיפרד ממנה , אך גם איני מעוניין להיפרד מן הכסף עליו עמלתי במשך שנים רבות...


תשובה: לאור שנת נישואיכם (לאחר ה- 1.1.74), חל עליכם חוק יחסי ממון, לפיו רואים אתכם כמי שזכאים לחלוק במשותף ובחלקים שווים בזכויות ובחובות, אם כי החוק מאפשר לבהמ"ש סוג של שקול דעת בחלוקה- במקרים חריגים, כך שהיות ומדובר בערבויות שניתנו במהלך עסקים רגיל (בניגוד לחובות אישיים) ביהמ"ש יראה זאת כחובות משותפים. הדרך הנאותה להימנע מבעיות הינה הגעה להסכם ממון אשר יסדיר ביניכם בעיקר את הנושא הרכושי.

שאלה :

בעקבות המצב הכלכלי הציעו משפחת אשתי גירושין פיקטיביים ? מה זה ומהן ההשלכות החוקיות על מהלך כזה .
אני אמור להעביר לה את כל נכסיי


תשובה: קיימת תופעה בה בני הזוג "בורחים" מנושים ו/או מעוניינים ליהנות מזכויות של חד הוריים, וכל שהם עושים הינם גירושין "על הנייר", אולם ממשיכים לחיות יחד כזוג לכל דבר ועניין.תופעה זו יוצרת קשיים רבים הן הלכתיים והן משפטיים. בפן ההלכתי- יש ויראו בהם כבני זוג, ובמקרה של רצון אמיתי לפרידה- יזדקקו לגט נוסף!! (נובע מכך בעיות הלכתיות רבות נוספות אולם לא כאן המקום להרחיב) מבחינה משפטית ביחסים בין בני הזוג- בעיתות משבר- טענת בן/בת הזוג, כי ההסכם לא משקף נכונה את חלוקת הרכוש אלא נועד להגן על ממון הזוג הינה בעייתית , ובסופו של יום יעמיד את בן הזוג הנותן ללא רכוש כאמור בהסכם. גם כלפי הנושים אין בטחון מלא- כאשר יתברר, אם יתברר שההסכם הינו הסכם "למראית עין", ואינו משקף את המציאות בה חיים בני הזוג.

שאלה: בעלי החל לנקוט באלימות כלפי הילדים וכלפי , עתיד היחסים בינינו נראה לא ברור . מה אני אמורה לעשות ?

תשובה:
עליך להיוועץ מיד עם עו"ד המתמחה בתחום המעמד אישי, אשר ייתן לך יעוץ מידי וכולל, שמשמעותו פנייה למשטרה,  עתירה לבהמ"ש בבקשה למתן צו הגנה, וכן אותו עו"ד ישקול להגיש תביעות נוספות כגון;מזונות, משמורת רכוש- בהתאם לצורך ולנדרש.

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף