כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

תכנון ההון המשפחתי - על חשיבותה של צוואה


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - דיני משפחה - דיני ירושה - צוואה - נוטריון - צוואה בעדים - צוואה בעל פה - יורש - יורשים - עזבון - צו קיום צוואה - רשם לענייני ירושה - שיקולי מס

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
בתמונה יש עיגול אחד
תכנון ההון המשפחתי - על חשיבותה של צוואה
מאת: עו"ד איריס בודנהיימר

ישנן סיבות שונות ומשונות לכך שאנשים אינם עושים צוואה. חלק נובע מאמונות טפלות, לפיהן אנשים סבורים כי עריכת צוואה תקדם את מותם..., חלק סבורים כי ההוראות הקבועות  בחוק הירושה לגבי חלוקת רכוש הנפטר מספקות אותם ולפיכך הם סבורים כי אין צורך לעשות צוואה. חלק אינם רוצים לשלם שכ"ט עורך דין לעריכת צוואה למרות שמדובר בסכומים שאינם גבוהים באופן יחסי וחלק אינם סבורים כי "בגילם" הם צריכים לעשות צוואה מאחר ואינם זקנים. צוואה אינה ענין לזקנים. מאחר ו"אין איש יודע מנין חייו" לפיכך, אין גיל שהוא גיל "נכון" לעריכת צוואה. כמובן, ככל שלאדם יש יותר רכוש להשאיר אחריו, כך יש יותר הגיון בעריכת צוואה. גם לבעלי משפחות והורים לילדים קטינים יש יותר הגיון בעריכת צוואה.

נגד טענות אלו בהעדרה של צוואה – אנו עדים לא אחת לסכסוכים ומריבות מרים בין קרובים בשל "שותפויות" כפויות שנכפו עליהם בשל הוראותיו של חוק הירושה. סכסוכים אלו, שעלותם הכספית גבוהה בהרבה מעלות עריכת צוואה, גורמים לבד מהנזקים הכספיים גם לנזקים רגשיים, לניתוקי קשרים במשפחה ולפירוקן של משפחות באופן שלא ניתן לאחות את הקרעים בשלב מאוחר יותר.

במאמר זה, נסביר מעט על היתרונות והחשיבות בעריכתה של צוואה מסודרת.

ברירת המחדל הקבועה בחוק הירושה היא חלוקת רכושו של הנפטר בהתאם לקבוע בחוק הירושה. על פי הקבוע בחוק, יורשים את הנפטר קרוביו מדרגה ראשונה שהינם בן או בת הזוג (לא דווקא נשואים) ילדיו, הוריו, הורי הוריו, אחיו ואחיותיו. בהעדר יורשים מדרגה ראשונה יורשים את הנפטר יורשים רחוקים יותר. בהעדר יורשים, יורשת את הנפטר המדינה.

חלוקת הרכוש בהתאם לאמור בחוק הירושה אינה תמיד הצורה הטובה ביותר או הנכונה ביותר לחלוקת רכושו של אדם ליורשיו. לעיתים, חלוקה על פי חוק הירושה אינה כוללת קרובי משפחה שהמוריש מעונין להשאיר להם רכוש לאחר פטירתו, לעיתים חלוקה על פי חוק הירושה תגרום למיסוי גבוה יותר, לעיתים חלוקה לפי חוק הירושה תגרום לסכסוכים, שבחלוקה אחרת היו יכולים להמנע. הדרך לעשיית סדר ברכוש הנפטר לאחר מותו, ולמנוע (או לפחות לנסות למנוע) סיכסוכים וסיבוכים אלו, הינה כמובן לעשות צוואה, באופן שהמצווה יתכנן את חלוקת רכושו לאחר פטירתו, ליורשים להם הוא חפץ להשאיר מרכושו, על בסיס הכרותו את היורשים העתידיים, אופיים, צרכיהם, צרכיהם העתידיים וכיו"ב.

לדוגמא, על פי חוק הירושה כאשר אדם נשוי ואב לילדים הולך לעולמו והוריו הקשישים עודם בחיים הם אינם זכאים לדבר מרכושו. אם אותו אדם מעונין לתמוך בהוריו המבוגרים ולהשאיר להם מרכושו לאחר פטירתו, עליו לעשות לצורך כך צוואה ולכתוב במפורש מה הוא רוצה להשאיר להוריו. דוגמא נוספת, על פי חוק הירושה, כאשר אדם נשוי ואב לילדים הולך לעולמו, הופכת דירת המגורים של המשפחה להיות משותפת לבת זוגו ולילדים באופן שבת הזוג אינה יכולה לעשות בדירה כרצונה, גם לאחר שהילדים עזבו את הבית. התוצאה היא שבת זוג כזו תלויה לחלוטין בטוב ליבם של ילדי בני הזוג אם ירצו לותר על חלקם בעזבון לטובתה, אם לאו. (הדבר נכון כמובן גם לגבי בת זוג שהלכה לעולמה והותירה אחריה בן זוג וילדים). ניתן בצוואה לקבוע זכויות שאינן מופיעות בחוק הירושה, כמו הבטחת זכותו של אדם להשאר בדירה למשך כל ימי חייו או איסור על מכירת נכס והעברתו לילדים לאחר שימוש בו על ידי הנהנה הראשון. בעריכת צוואה ניתן להתחשב בשיקולי מיסוי מקרקעין באופן שיחסוך לנהנים כספים וכיו"ב.

4 דרכים לעשיית צוואה קבועות בחוק הירושה:  

צוואה בכתב יד– נעשית על ידי המצווה, בכתב ידו, כאשר היא נושאת תאריך וחתימה אשר גם הם כתובים בכתב ידו של המצווה.  עיקר הבעיה בעשיית צוואות בכתב יד היא התקיפה הקלה יחסית שלהן. מי שנפגע מאי הכללתו בצוואה שנעשית על ידי המוריש בכתב יד יכול לטעון כי הצוואה מזוייפת וכי לא המצווה הוא שערך אותה. במקרה כזה, גם אם יזכו הנהנים בסופו של היום, הדרך עלולה להיות ארוכה ויקרה בשל ניהול הליכים משפטיים.  

צוואה בעדים – הינה צוואה בכתב הנעשית בפני 2 עדים, נחתמת על ידי המצווה ועל ידי העדים לאחר שהמצווה הצהיר בפניהם שזו צוואתו והם אישרו זאת.  זו הצוואה ה"קלאסית". פונים לעורך דין העורך את הצוואה ודואג להחתמת המצווה בפני עדים, כאשר עורך הדין עצמו משמש לעיתים כאחד העדים. צוואה בעדים קשה יותר לתקוף כיוון שיש אנשים אובייקטיביים היכולים להעיד על עשיית הצוואה.  

צוואה בפני רשות – הינה צוואה הנעשית על ידי המצווה באמירת  באמירת דברי הצוואה בעל פה בפני שופט, רשם של בימ"ש, הרשם לענייני ירושה, נוטריון או בפני חבר של בית דין דתי או בהגשת צוואה בכתב לכל אחד מאלו . את דברי הצוואה בע"פ רושם מי שבפניו נאמרה הצוואה והם יקראו בפני המצווה אשר יצהיר שזו צוואתו והשופט או מי שבפניו נאמרה הצוואה יאשר זאת  על פני הצוואה שהיא נקראה ושהמצווה הצהיר כאמור. גם צוואה כזו היא צוואה שקשה יותר לתקוף כיוון שיש לה ראיות טובות שנעשה כדין. צוואה בפני רשות ניתן גם להפקיד אצל הרשם לענייני ירושה.

הדרך הרביעית לעשיית צוואה היא ספציפית לאנשים העומדים בפני מוות .  זו צוואה בעל פה – הנעשית כאשר אדם הסבור כי הוא עומד למות (שכיב מרע) או אדם שרואה עצמו בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני מוות, רשאי לצוות בעל פה באזני 2 עדים השומעים לשונו.  דברי המצווה בציון היום והנסיבות לעריכת הצוואה, ירשמו בזכרון דברים שיחתם בידי שני העדים ויופקד על ידיהם בידי הרשם לענייני ירושה. הפקדה כאמור צריך לעשות סמוך לאחר שניתן לעשותם.
צוואה בעל פה בטלה כעבור חודש ימים לאחר שחלפו הנסיבות שהצדיקו עשייתה והמצווה עודנו בחיים.

אם מחליטים לערוך צוואה, כדאי לעשותה באחת משתי הדרכים המאפשרות רף הוכחה גבוה יותר. היינו צוואה בעדים ו/או צוואה בפני רשות, אשר כפי שפורט לעיל, ניתן להוכיח בצורה קלה יותר את תקפותן. שנית חשוב מאוד להקפיד על כך שזוכה בצוואה לא יהיה נוכח במועד עריכת הצוואה ולא ישמש עד לצוואה. החוק קובע בפורש כי הוראת צוואה  פרט לצוואה בעל פה, המזכה את מי שערך אותה או היה עד לעשייתה או לקח באופן אחר חלק בעריכתה, והוראת צוואה המזכה בן זוג של אחד מאלו – בטלה.
יש להקפיד אפוא, כאשר מתלווים לאדם מבוגר, בין אם הוא הורה ובין אחרת, המבקש לעשות צוואה לטובת, בין היתר, כי אותו המלווה ישאר מחוץ לחדר בו נעשית הצוואה ואו אפילו לצאת ממשרד עוה"ד או הנוטריון או מבית המשפט ולחזור לאחר שתסתיים עריכת הצוואה וחתימתה. מי שנוכח במועד עריכת צוואה שנעשית בין היתר לטובתו, עלול להפסיד את חלקו באותה צוואה מאחר והחוק קובע איסור מפורש על כך.
והמהדרין – יעשו צוואה בפני רשות ויפקידו אותה אצל הרשם לענייני ירושה.

צוואתו האחרונה של אדם לפני פטירתו, היא הצוואה התקפה. פירושו של דבר הוא כי צוואה חדשה מבטלת  צוואה קודמת לה. (למעט סייגים הקבועים בחוק).

זוכים על פי צוואה יכולים לתבוע את ביצועה  רק אם ניתן עליה צו קיום צוואה כדין.  

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף