כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

דיני תיירות ונופש - על עיכוב בטיסות ותביעת פיצויים מחברת התעופה ( חלק א )


עורכי דין - מידע משפטי: דיני צרכנות ו/או תביעות קטנות - דיני תיירות ונופש - תיירות ונופש - דיני צרכנות - טיסות - עיכוב בטיסה - חברות תעופה - צ'ארטר - סוכנות נסיעות - אמנת ורשה - תביעות קטנות - נזיקין


תיכננתם את חופשתכם החלומית, לקחתם חופש מהעבודה, אירגנתם סידור לילדים, הגעתם לשדה התעופה ו... הודיעו לכם שהטיסה התעכבה ב- 8 שעות...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
בתמונה יש עיגול אחד

דיני תיירות ונופש  - על עיכוב בטיסות  ותביעת פיצויים מחברת התעופה ( חלק א )
מאת: עו"ד גלעד רמתי

תיכננתם את חופשתכם החלומית, לקחתם חופש מהעבודה, אירגנתם סידור לילדים, הגעתם לשדה התעופה ו... הודיעו לכם שהטיסה התעכבה ב- 8 שעות...

תופעה לא נעימה זו מוכרת לחלקנו וחשוב לדעת שבחלק מהמקרים ניתן לתבוע את חברות התעופה בגין נזקים שנגרמו לנו כתוצאה מעיכובים בטיסות.
מכיוון שבתביעות בגין עיכובים בטיסות ראש הנזק העיקרי הינו פיצוי בגין עוגמת הנפש שליוותה את הנופשים ו"הרסה" את חופשתם, אתייחס לפסיקה הישראלית העוסקת בפיצויים בגין עוגמת נפש.

ראשית, יובהר כי בתי המשפט בישראל (שלא כמו בארה"ב) אינם ממהרים לפסוק פיצויים בגין עוגמת נפש וזאת לאור העובדה שמדובר בראש נזק סובייקטיבי שקשה להוכיחו באמצעות אסמכתאות ומבוצע על דרך האומדנה בלבד.

יחד עם זאת, במספר פסקי דין בתי המשפט פסקו פיצויים לא מעטים בגין עוגמת נפש שנגרמה בעקבות מעשיה של חברת התעופה.  

כך למשל, בת.א (שלום-חיפה) 16343/01 מרגלית נ' איבריה נתיבי אוויר ספרדיים נדונה בבית המשפט
השלום בחיפה תביעה של 58 נוסעים כנגד חברת התעופה בגין עיכוב בטיסה. בית המשפט פסק פיצויים שנעו
בסכומים בסך 3,500 ₪ ועד  6,000 ₪ לכל נוסע (רק בגין רכיב עוגמת הנפש) וזאת בגין איחור של 17 שעות
בעוד שבמשך הלילה שוכנו הנוסעים במלון
יוקרתי.

במקרה נוסף שבו הוגשה תביעה כנגד חברת התעופה אירוסוויט (ת.א (שלום- כפר סבא) 5787/06 חיים סיבוני נ' חברת התעופה האוקראינית אירוסוויט), פסק בית המשפט השלום פיצויים בסך 2,500  ₪ לכל תובע בגין עוגמת נפש.

מהו הדין החל בתביעות כנגד חברות התעופה?

אמנת ורשה (ובשמה המלא: "האמנה לאיחוד כללים מסוימים בדבר תובלה בין-לאומית באוויר", שנחתמה בוורשה ב- 1929 בין מספר מדינות), מסדירה את אחריותה של חברת התעופה, בין היתר, לנזקי גוף של הנוסעים ולנזקים הנגרמים לכבודה. אמנת ורשה נכנסה לתוקף בישראל ב- 1950.

אמנת ורשה חלה כאשר מקום היציאה ומקום היעד של הטיסה כפי שהוסכמו בין הצדדים נמצאים בשטחן של שתי מדינות שונות, אשר כל אחת מהן היא צד לאמנת ורשה.
ביחס לעיכוב בטיסות נקבע באמנת ורשה בסעיף 19 כי  
"המוביל ישא באחריות לנזק שנגרם מחמת איחור בתובלה אוירית של נוסעים, כבודה או טובין".
סעיף 19 מחיל אחריות של חברת התעופה כלפי הנוסע, כלומר: הנוסעים אינם צריכים להוכיח תחילה את אחריותה של חברת התעופה כלפיהם כנהוג בדינים אחרים.

בשולי הדברים, אציין כי בית המשפט מתייחס בסלחנות לתקלות "כוח עליון" שגרמו לאיחור, אולם גם אז יש לבחון את אופן הטיפול של חברת התעופה בפרשה והאם היה באפשרותם להקטין את הנזק ו/או לטפל בנוסעים באופן טוב יותר. כמובן שעל חברת התעופה יהיה להסביר כיצד טיפלו בנוסעים במשך העיכוב בשדה התעופה, למשל: האם שיכנו אותם בבית מלון, דאגו למזון/שתייה במשך העיכוב וכו'...

תקופת התיישנות מקוצרת
חשוב לשים לב שקיימת תקופת התיישנות מקוצרת של שנתיים בלבד על כל תביעה במסגרת אמנת ורשה. את תקופת ההתיישנות מחשבים מיום הגעת המטוס ליעדו. שנתיים חולפות מהר ויש להיות מודעים ועירניים  לתקופה מקוצרת זו שמיטיבה עם חברות התעופה.

מן הראוי לציין שלא כל עיכוב מזכה בפיצויים. מסקירת הפסיקה הישראלית עולה כי עיכוב של מספר שעות בודדות לא יזכה את התובע בפיצויים כלשהם. על העיכוב להיות "משמעותי" (בסדר גודל של לפחות 5 שעות).
הדרך הרצויה והמהירה לסיים סכסוכים הינה מחוץ לכותלי בית המשפט וזאת לאור העובדה שלעתים פסיקתו של בית המשפט הינה בלתי צפויה. לפיכך, רצוי תחילה לפנות בדרישה לפיצוי מחברת התעופה וזאת בגין הנזקים הממוניים והנזקים הלא ממוניים (ראה הסבר בתחילת המאמר). ככל שהמחלוקת לא נפתרת ב"דרכי שלום" ניתן יהיה להגיש תביעה לבית המשפט.

כמובן שרצוי להתייעץ עם עו"ד הבקיא בתחום כדי לבדוק את נסיבות המקרה הספציפי ולבחון באם קיימת עילת תביעה המזכה בפיצויים.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף