כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

על מכרזים תפורים והצעות לשינוי המצב הקיים


עורכי דין - מידע משפטי: משפט מסחרי ו/או דיני חברות, דיני מקרקעין , משפט מנהלי - דיני מכרזים - משפט מנהלי - מכרז תפור - מכרזים תפורים - פגמים במכרז - ועדת מכרזים - מכרז למינויים - עבודות קבלנות

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה ארבעה עיגולים
על מכרזים תפורים והצעות לשינוי המצב הקיים
מאת: עו"ד אהוד גרא


ב'מוסף 7 ימים' של עיתון 'ידיעות אחרונות' התפרסמה כתבת תחקיר רחבת ידיים של שחר גינוסר ונעם ברקן. הכתבה שהוכתרה בשם 'מכונת תפירה' עסקה ברעה חולה שפשתה בשירות הציבורי, הממשלתי והמוניציפאלי גם יחד, מכרזים תפורים.

בכתבה הובאו דוגמאות רבות של הטיית מכרזים. המקרים השונים דווחו בפירוט והרחבה, ובחלקם גם תועדו על ידי המשתתפים בהקלטות. במקרים רבים הוטו המכרזים לטובת 'מקורבים' לראשי הגוף הנוגע בדבר. במקרים אחרים [פרקליטות מיסוי וכלכלה!], המניע היה העדפה של
המערכת את אנשיה.

קשה להעריך מהו אחוז המכרזים התפורים. ודאי שלא כולם תפורים, אך הרושם שנוצר הוא שאחוז גבוה של מכרזים למינויים שונים, [להבדיל מביצוע עבודות קבלניות ומתן שירותים, וקנייה ומכירה של טובין ומקרקעין], תוצאתם ידועה מראש. במכרזים אשר הזוכה נקבע על
פי ההצעה הכספית קשה מאד להטות מכרז. לא כך המצב כאשר המכרז הוא למנהל, ליועץ, לפרקליט, למומחה וכד', ואמות המידה אינן מוחלטות.

הדוגמאות שמובאות בכתבה מעוררות גיחוך [העדפת מורה לשעבר על פני קצין בכיר במיל' לעמוד בראש מטה בטיחות עירוני], מחד, ודאגה רבה, מאידך
. המשותף לכולן שהוועדות מודרכות מבחוץ לא לבחור את המועמד הטוב והמתאים יותר, אלא את המועמד המועדף על מפרסם המכרז. כתוצאה כך, נגרמים הפגיעות והנזקים הבאים:
  • זכויותיו של המועמד הטוב ביותר, יהא אשר יהא, נפגעות;
  • ציפיותיהם של המשתתפים במכרזים שמועמדותם והצעותיהם יישקלו באופן ענייני ושוויוני נפגעות; והעיקר,
  • טובת הציבור נפגעת בכך שרמת המשרתים אותו יורדת, וכן 'הנבחרים' במכרזים עלולים להיטיב עם מי שמינה אותם, על חשבון הציבור.
  • בנוסף, מוסד המכרז ואמון הציבור במערכות השלטון נפגעים גם הם.
עורכי התחקיר התייעצו אתי, כמומחה בדיני מכרזים, בעת הכנתו. אני מצוטט בכתבה כאומר ש"הציבור הרחב שנפגע לא יודע כלום. לכן התהליך כמעט תמיד עובר ומצליח. היחידים שיכולים לחשוד הם מתמודדים מוכשרים שבתמימותם טרחו והגישו מועמדות, הגיעו לראיונות עבודה ממושכים, סיפקו טלפונים של ממליצים, ונפסלו מיד. אבל גם להם אין הוכחה שרימו אותם. רק במקרים נדירים מישהו מהם פונה לבית המשפט, ואז, אם יש להם הרבה סבלנות בסוף תתגלה התמונה".

עורכי התחקיר גם שאלו אותי, כמומחה, אם יש לי הצעה שאולי תצמצם את התופעה. לאחר מחשבה העליתי בפניהם את ההצעה הבאה: חברי ועדת המכרזים [ויועציה] יחויבו לחתום בראשית ההליך על תצהירים בהם יתחייבו לכך שאיש לא פנה אליהם והשפיע על דרך הצבעתם, ואם כן לדווח על כך. אינני כה תמים לחשוב שבכך יבוא סוף לתופעת 'המכרזים התפורים', אך לדעתי זה יצמצם אותה במידה שמצדיקה את הנהגת התצהיר כחובה. לדעתי, חברי ועדות המכרזים ויועצי הועדות, לפחות חלקם הגדול, לא יסכים לקבל 'תדריך' את מי לבחור, תוך סיכון שהדבר יתגלה, ואז הם יהיו צפויים להיחקר בחשד למתן תצהיר שקרי, הפרת אימונים ועוד.

הכותבים כבר העלו את ההצעה בפני יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת, ח"כ דוד רותם, אשר הביע תמיכה בשינוי חקיקה ברוח ההצעה. גם משרד המשפטים בודק את ההצעה, והיא תגיע לדיון בוועדה בקרוב.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף