כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

מבצעי אכיפה משולבת בנחלות


עורכי דין - מידע משפטי: מגזר חקלאי - הועדה המקומית לתכנון ובניה - רשות מקרקעי ישראל - רשות המיסים - מיסים מגזר חקלאי - אכיפה בנחלות


בסופו של יום "המסך ירד" וגם טענות של "אכיפה סלקטיבית" אינן עומדות במבחן בית המשפט. אז אל תאמרו" לי זה לא יקרה" אלא תרימו את הכפפה ותבחנו את מצבכם ויפה שעה אחת קודם. .


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שישה עיגולים
מבצעי אכיפה משולבת בנחלות
מאת: עו"ד אביגדור ליבוביץ ועו"ד ורו"ח שניר שער

לאחרונה, אנו עדים לשילוב זרועות של גורמי האכיפה בקשר למגזר החקלאי, ובפרט לגבי בעלי זכויות בנחלות.
בימים אלה כאשר רשות מקרקעי ישראל פועלת על מנת להכין את השטח לפתיחת השערים ליישום החלטה 1399 (אנו מקווים כי השערים ייפתחו בתחילת שנת 2016), על בעלי הנחלות לפעול לצורך הסדרת שימושים חורגים וחריגות בניה בכדי לעמוד בתנאי הסף העיקרי לכניסה להחלטה.

יש לדעת, כי בכל תרחיש שבו יבקש בעל הנחלה ליישם את החלטה 1399, בתהליך מכירה, הורשה, בנייה, פיצול נחלה או בכניסה יזומה להחלטה, יבקר בנחלה פקח מטעם הרשות שיבחן את מצב הבנוי בפועל מול היתרי הבניה הנמצאים בתיקי הרשות. לצורך כך קיימים שני מסלולים, מסלול ירוק עבור בעלי נחלות שאין להם חריגות או שימושים חורגים ומסלול אדום בו יטופלו בעלי חריגות הבניה באמצעות הגשת תביעות ודרישות לדמי שימוש. אגף נוסף אליו יש לשים לב, הינו הרשות המקומית שעורכת בדיקות על ידי פקחים מטעם הוועדות ולאחרונה מצאנו כי האכיפה הוגברה וכתבי אישום הוגשו במקרים של הסבת מחסנים למבני מגורים ולבתי עסק.

הואיל והרשות מאפשרת כניסה פרטנית להחלטה - אין צורך להמתין לכך שתתקבל החלטה לכניסה להחלטה על ידי האגודה במרוכז - כל בעל נחלה עשוי "מחר בבוקר" לאחר פתיחת השערים על ידי רמ"י, לבקש יישום של ההחלטה, ובהמשך לכך יגיע פקח לביקור בנחלה שיבחן את המצב התכנוני של הנחלה וייתכן אף שיבקש לבחון נחלות סמוכות.

עוד נעדכן אתכם, כי לאחרונה מטופלים על ידינו אגודות ובעלי נחלות שבמסגרת מבצעי אכיפה ממוקדים מצד רמ"י והועדה המחוזית זכו לביקור פתע של פקחים במושב. הפקחים עברו בכל הנחלות במושב וערכו פרוטוקולים של המצב התכנוני מול הבנוי בפועל. לאחר הביקור של הפקחים הגיעו לבעלי הנחלות ולאגודה מכתבים עם פירוט של כל השימושים החורגים וחריגות הבניה וכן דרישות להריסה והסדרה ולתשלום דמי שימוש ובהמשך לכך אף הוגשו תביעות.

ככל שאנו מתקרבים ליישום של החלטה 1399 והואיל ומדובר בכך שעל בעלי הנחלות לעמוד בתנאי סף של הסדרת שימושים וחריגות בניה, כך מתגברת האכיפה ו"ביקורי הפתע" להם "זוכים" בעלי נחלות, הן במסגרת אכיפה יזומה והן במסגרת "הלשנות" שלמרבה הצער שכיחות מאוד בקרב המגזר החקלאי.

נשתף אתכם במקרה של בעלי נחלה מעל לגיל שבעים, שהסבו מחסן בשטח של 700 מ"ר, ל- 12 יחידות דיור. השניים התפרסנו מהשכרת היחידות בתקופה של כחמש עשרה שנה. לאחרונה הוגש כנגדם כתב אישום על ידי הועדה המקומית בדרישה להריסה ולקנסות וכן הוגשה תביעה על ידי רשות מקרקע ישראל להריסה וכן דרישה לתשלום דמי שימוש בסך של 1.8 מיליון !!!

השניים נמצאים בימים אלה בחקירה ברשויות המס לאור כך שלא דיווחו על כל ההכנסות במהלך השנים. הטיפול במקרה זה הינו סבוך ביותר לאור העובדה כי נפתחו שלוש חזיתות כנגד בעלי הנחלה - רשות המיסים, רשות מקרקעי ישראל, הועדה המקומית ולתכנון ובניה - וכן כי העבירה בוצעה במהלך שנים רבות ובהיקפים גדולים מבחינת שטחי השימוש וההכנסות.

עוד נעדכן אתכם, כי באתר רשות המסים פורסם לאחרונה, כי שני אחים חשודים בהעלמת הכנסות בסך של כ 1.3 מיליון אשר שולמו לבעלי הנחלה בגין השכרת יחידות דיור בנחלה במרכז הארץ. ממידע שהתקבל בידי רשויות המס עלה כי 2 אחים שירשו את הזכויות בנחלה הקימו בה בין 5 - 7 יחידות דיור והשכירו אותן למגורים, זאת מבלי שדיווחו לרשות המסים על ההכנסה מדמי השכירות. חוקרי רשות המסים אף איתרו את חשבון הבנק בו הופקדו דמי השכירות הנאמדיםבכ- 1.3 מיליון כאמור לעיל.

עוד פורסם, כי משטרת ישראל ופרקליטות מחוז דרום (אזרחי) בשיתוף פעולה עם רשות המסים, רשות מקרקעי ישראל וגורמי אכיפה נוספים, ערכו לפני מספר ימים מבצע אכיפה משולב במושב שדה עוזיהו כנגד בעלים של מספר משקים ונחלות בהם על פי החשד מבוצעות עבירות של שימוש לא חוקי בקרקע חקלאית למטרת תעשיה ומסחר, בניה בלתי חוקית, אחזקת חלקי רכב החשודים כגנובים וכן חשד לעבירות מס. במהלך מבצע האכיפה נמצא כי לחלק מהעסקים אין כלל תיק ברשויות המס, ובאחת הנחלות התגלה כי המקום מושכר לחברה בענף המתכות בעשרות אלפי שקלים לחודש! זאת מבלי שהכנסה זו מדווחת לרשויות המס. עוד התגלה, כי בביקור ב - 6 משקים חקלאיים היו הפרות נרחבות של חוקי התכנון והבניה, שימושים בלתי חקלאיים בהיקף נרחב בקרקע שייעודה הינו חקלאי.

לעובדות אילו יש גם השלכות לבר מיסויות ביחסים מול רשות מקרקעי ישראל ומול ועדות התכנון. נבהיר, כי לאור מבצעי אכיפה גדולים שעורכות הרשויות, צפויים בעלי הנחלות לביקור פתע מצד פקחים, כאשר מדובר בשילוב זרועות של גורמי האכיפה, מה שעשוי להביא להתמודדות מול תביעות בסכומים ניכרים ולכתבי אישום וקנסות.

לפיכך, תזכרו את הפתגם שטבענו לפני זמן רב, שימושים חורגים הם "הכנסות לצורך הוצאות". בסופו של יום "המסך ירד" וגם טענות של "אכיפה סלקטיבית" אינן עומדות במבחן בית המשפט. אז אל תאמרו" לי זה לא יקרה" אלא תרימו את הכפפה ותבחנו את מצבכם ויפה שעה אחת קודם.
.

הכותבים מתמחים באגודות שיתופיות, במיסוי ובמינהלwww.lieblaw.co.il

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף