כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

המדריך לזכויות רכוש במשפחה


עורכי דין - מידע משפטי: דיני משפחה - דיני משפחה - גירושין - רכוש במשפחה - חלוקת רכוש בין בני זוג - מדריך למתגרשים - הסכם ממון - כתובה - חלוקת דירת המגורים - שווי עסק - מוניטין בעת גירושין

שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
בתמונה יש עיגול אחד
המדריך לזכויות רכוש במשפחה
מאת: עו"ד ד"ר רן מובשוביץ


זהו חלקו הראשון של מדריך לזכויות רכושיות בין בני משפחה שיעסוק באופן כללי ביותר בתשובות לשאלות נפוצות בסיטואציות שכיחות. ניתן להפריד בין חזקת השיתוף החלה על זוגות שנישאו לפני 1.1.1974 שמשמעה שלבן הזוג זכות קניינית בנכס בכל עת גם בזמן הנישואין, ולבין הסדר איזון המשאבים החל על זוגות שנישאו לאחר תאריך זה, הקובע שהזכויות הקנייניות נקבעות רק בעת גירושין או פטרית אחד מבני הזוג.

הכלל המנחה הראשון הוא שיש לחלק בין בני הזוג המתגרשים כל זכות בעלת שווי כלכלי או שניתנת לכימות באופן כלכלי. לכלל זה חריגים.

הכלל המנחה השני הוא שעליכם להתייעץ ולשכור בעל מקצוע מומחה בתחום, וזאת מפני שלניהול הליך לשמירה על זכויותיכם יש צורך בעורך דין מנוסה ומומחה. אל תחסכו, מפני שמדובר בעתידכם והסכמים שתחתמו – יהיו קשים לביטול, גם אם יסתבר שטעיתם או הוטעיתם. אל תשכחו – מה שלא תבעתם, לא תקבלו.

חלוקת הרכוש המשותף בעת הגירושין  (הדברים נרשמים בלשון זכר אך נכונים גם ללשון נקבה)

  1. 1.מה דינו של עסק שהקים בן הזוג ומה שייך לי, אם בכלל?
שווי עסק שהוקם על ידי אחד מבני הזוג שייך בחציו לבן הזוג, גם אם אינו רשום ואינו פעיל בחברה כלל. שוויה של החברה הוא עניין להערכת מומחה, אך יש לדעת כי נלקחים בחשבון נתונים כמו מחזור עסקיה, רשימת לקוחותיה, המוניטין שצברה וכו'. שימו לב – ההגיון עובד גם בכיוון ההפוך – במקרה והעסק חייב בכספים (למעט מקרים חריגים).

  1. 2.בן זוגי הוא בעל מקצוע חופשי (מהנדס, עורך דין, רופא, אדריכל וכו'), האם בכל זאת מגיע לי משהו?
בעלי מקצוע חופשי צוברים מוניטין, הקרוי בעגה המקצועית מוניטין אישי. שמו של בעל מקצוע בשוק יכול להיות שווה כסף רב שישלמו הצרכנים הנדרשים למומחיותו. לכן, קיימת לבן הזוג המתגרש עילה לדרוש כי מחצית מן המוניטין האישי שנצבר בעת הנישואים ישולם לו. הערכת שווי המוניטין צריכה להיעשות באמצעות בעל מקצוע מתאים.

  1. 3.מה דינה של דירת המגורים, חשבונות הבנק והחסכונות שנרכשו ונצברו  בעת הנישואים?
מקובל להניח, בהעדר הוכחה אחרת, כי מה שנצבר בעת הנישואים שייך לבני הזוג שווה בשווה וכך יש לחלק את הרכוש בעת הפרידה. קיימים חריגים לכלל זה, כגון כסף או רכוש שנתקבל בירושה או במתנה.

  1. 4.מה דינן של זכויות סוציאליות כגון תשלומי פנסיה ממקום העבודה?
לבת הזוג מגיע מחצית מזכויות הפנסיה, קופות הגמל והביטוחים של בן הזוג ולהיפך. לכלל זה חריגים, כגון גימלה או פיצוי המשתלמים בגין תאונה. הזכאות נוגעת רק לתקופה בה חיו בני הזוג יחדיו.

  1. 5.מה דינה של הכתובה?
הכתובה היא התחייבות של הבעל לאשה, ועליו לשלם לה את ערכה בעת הגט, למעט במקרים מסויימים.

  1. 6.מה דינו של רכוש הרשום על שם אחד מבני הזוג?
רישום הבעלות על שם אחד מבני הזוג אינו גורע מזכות הבעלות של בת הזוג ולהיפך. יש לנקוט בצעדי מניעה משפטיים שונים ע"מ לשמר את הזכויות הללו עד לסיום ההליך המשפטי, ע"מ למנוע מהלך של הברחת נכסים.

  1. 7.בעלי חייב בחובות רבים ואנו מתגרשים, האם אני חייבת במחצית החובות?
בעיקרון התשובה היא כן, אך באם ניתן יהיה להוכיח כי החובות שנצברו הם כתוצר פעילותו העצמאית והאישית של הבעל, ולתועלתו האישית בלבד – סביר שבית המשפט יקבע כי לא מדובר בחוב משותף. דוגמא לסוג חוב שכזה היא חובות שנוצרו כתוצאה מהימורים.

  1. 8.מה דינה של דירה שקיבלתי בירושה במהלך הנישואים?
אם בן זוגך יוכיח שהיתה כוונה של בני הזוג לראות בדירה רכוש משותף, הרי שהיא עלולה להפוך לכזה ושוויה יחולק במקרה שכזה.

  1. 9.אני יודעת שלבעלי נכסים רבים ומפחדת שיפעל להברחתם בעת ניהול ההליך המשפטי, מה עושים?
במסגרת ניהול ההליך, ועוד טרם ההמצאה של כתבי התביעה יש לבקש מתן צו עיקול ע"מ למנוע העברה של נכסים. צו כזה יכול להינתן גם נגד אנשים אחרים, אשר על פי החשד מחזיקים בנכסים של בעלך.

  1. 10.אשתי בגדה בי במשך זמן רב, ואני רוצה לנצל עובדה זו כדי לבטל את בעלותה בדירת המגורים. האם זה אפשרי?
בית המשפט או בית הדין הרבני אינם אמורים לשפוט את ערכם המוסרי של מעשי בני הזוג. לכן, אין כל השפעה לבגידה של בן זוג על זכויות קנייניות כגון בעלות על נכסי דלא ניידי. עם זאת, יכולה להיות השפעה לבגידת בן זוג על זכאותו למזונות, לדוגמא.

  1. 11.אני מתגרשת ויודעת שאני זכאית למזונות מבעלי. עד מתי הוא חייב לשלם את מזונותיי?
הבעל חייב לשלם את מזונות אשתו עד למתן גט בפועל. יש להפריד בין זכאות לקיצבה הנובעת, לדוגמא מרווחים כלכלים של עסק משותף –שיכולה להימשך במשך שנים רבות לבין מזונות אישה המשולמים בהוראת הדין האישי החל על יהודים. קיצבה מעסק יכולה להשתלם גם מן האשה אל הבעל.

  1. 12.אני רוצה להתגרש אבל באופן ידידותי, האם מומלץ לגשת לדבר עם אשתי ולערוך הסכם חלוקת רכוש?
היינו רוצים להאמין כי אפשר להיפרד באופן ידידותי וללא משקעים רגשיים, אך הניסיון מלמד שבדרך כלל, כאשר בן זוג מבין כי חיי הזוגיות הסתיימו סופית, יפעל באופן משפטי וינסה להפתיע את הרוצה להתגרש. על כן, בדרך כלל, יש להגיש בהפתעה תביעות מתאימות על מנת לקצוב זמנים להליך הקשה בלאו הכי, לקנות סמכות של ערכאה מתאימה יותר ויתרונות דיוניים ומהותיים שונים ורק אחר כך לפתוח בהליך של גישור לסיום המחלוקות ברוח טובה, פחות או יותר.

  1. 13.אני עומד להתחתן, הקמתי עסק רווחי במו ידיי ואני חושש שאם חס וחלילה יקרה משהו, בת זוגי תדרוש את חציו. איך מתגוננים?
היום מקובל לחתום על הסכם ממון טרם הנישואים שיאושר בבית המשפט. הסכם כזה יכול להציל אותך ואת עסקך אם תגיע ליום הדין. עריכת הסכם ממון מקצועי יגרום להבנה טובה יותר של חלוקת הרכוש ביניכם ויתרום לסיום הליך הגירושין במהירות וביעילות.

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף