כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

חקירה במשטרה - זכות השתיקה הלכה למעשה


עורכי דין - מידע משפטי: פלילי - פלילי - משטרה - חקירה - חקירה במשטרה - חקירת חשוד - חקירת עד - זכות השתיקה - מעצר - עצור - עבירות נוער - צווארון לבן - הודאה - הודאת נאשם


אדם שנעצר יבקש להיוועץ עם עורך דין לפני כל דבר, וזכותו שיודיעו לבן משפחה אודות מעצרו ...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
יש בתמונה שלושה עיגולים
חקירה במשטרה - זכות השתיקה הלכה למעשה
מאת: עו"ד שולמית קהלת


שלב החקירה של חשוד בפלילים הינו שלב קריטי, אשר לאחריו, בדרך כלל, יתקבלו החלטות גורליות על המשך חקירה וכיוונה, סגירת התיק או העברתו לרשות התובעת עם המלצה להגיש כתב אישום, וכיוצא בזאת.

החקירה הפלילית נערכת ברוב המקרים במשרדי המשטרה - ב"מגרש הביתי" של השוטרים החוקרים - דבר המעצים את החשש והבלבול שחש הנחקר ואשר יכול להוביל למשל, למסירת הודאת שווא או למסירת גרסה מסבכת ומפלילה.

על רקע דברים אלה, ישנה חשיבות עצומה להיוועצות עם עורך דין המתמחה בפלילים טרם החקירה.

אדם שנעצר יבקש להיוועץ עם עורך דין לפני כל דבר, וזכותו שיודיעו לבן משפחה אודות מעצרו – אז רצוי לבקש שעורך דין יגיע לתחנת המשטרה הרלבנטית. במידה והאדם לא עצור – רצוי שלא להגיע לחקירה טרם היוועצות עם עורך דין על-ידי הודעה למחלקת החקירות על העיכוב.

נחקר המגיע לחקירתו לאחר ייעוץ עם עורך דין, יידע את זכויותיו ויוכל, עד כמה שניתן בנסיבות העניין, לנהוג בדרך שתביא לתוצאות חקירה רצויות.

כך למשל, הרשות החוקרת נוהגת לא אחת, בתחבולות ובשיטות חקירה שונות, העלולות לגרום לנחקר אשר אינו מודע להן להזיק לעצמו. נחקר אשר יתוודע תרגילי החקירה יוכל להימנע, ככל שניתן, מהנזקים אלה.

בנוסף, ישנם דברים שאמירתם על-ידי הנחקר בחקירתו ורישומם בהודעתו הינם קריטיים להמשך החקירה ולכיוונה. נחקר אשר ידע מבעוד מועד לעמוד על נקודות אלא יוכל "לשלוט" בחקירה ובאופייה.

אשר לזכות השתיקה והחיסיון מפני הפללה עצמית חשוב להבחין בין נחקר שהוא עד, לבין נחקר שהוא חשוד.

כאשר מדובר בנחקר שהוא עד, יש חובה להשיב על כל שאלה למעט שאלות שהתשובה עליהן עלולה להפלילו. עד המשיב לשאלה חייב להשיב תשובות אמת ואין הוא יכול לשקר בטענה שתשובת אמת עלולה להפליל אותו. במילים אחרות – אין לעד זכות שתיקה.

כאשר מדובר בנחקר שהוא חשוד – הזכות לחיסיון מפני הפללה עצמית הופכת ל"זכות שתיקה מוחלטת", לאמור: החשוד זכאי שלא להשיב לשום שאלה שנשאל.

מעמדו של אדם "עד" או "חשוד" יכול להשתנות במהלך החקירה בהתאם להתפתחותה, ואזהרה בלבד משנה הסטאטוס של העד לסטאטוס של חשוד.

ראוי לציין כי על המשטרה, במהלך החקירה, מוטלת חובת תום הלב וההגינות אשר באה לידי ביטוי בשמירת החוקרים על זכויות הנחקר. עם זאת, מעבר לאזהרת הנחקר וההודעה בדבר זכותו לייעוץ משפטי, אין חובת תום הלב מחייבת את החוקרים להעמיד את הנחקר על מכלול היבטיה של החקירה, כגון: חשיפת תרגילי חקירה.

לסיכום, אין להקל ראש בחקירה המשטרתית שבסופה עלול נחקר למצוא את עצמו נאשם בפלילים, אז עריכת "מקצה שיפורים" לנאמר במשטרה הינו קשה ולעיתים אף בלתי אפשרי ונתפס על-ידי בית המשפט כמזיק.

על כן, יש לפעול באופן אחראי ולגשת להתייעצות עם עורך דין פלילי טרם החקירה.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף