כניסת עו"ד    רישום עו"ד

אשף המשפט אשף המשפט
"כל הנושאים בלחיצה אחת"
המתן בבקשה

כיצד ניתן לתקוף תסקיר סעד שלילי שניתן לבקשת בית משפט לענייני משפחה


עורכי דין - מידע משפטי: משפט בנלאומי ו/או מנהלי,דיני משפחה - דיני משפחה - גירושין - משמורת ילדים - תסקיר סעד - פקידת סעד - פקיד רווחה - עתירה מנהלית - משפט מנהלי - הסדרי ראיה - קטין - הורה משמורן-מסוגלות הורית


לפקיד הסעד יש כח רב ביותר. להמלצתו ככלל ואף בהקשר לקיומם של הסדרי ראייה או לגבי מסוגלותו של מי מההורים לגדל את הקטינים ...


שלח שאלתך לכותב המאמר
שלח שאלה בנושא לעורך דין
בתמונה יש עיגול אחד

כיצד ניתן לתקוף תסקיר סעד שלילי שניתן לבקשת בית משפט לענייני משפחה
מאת: עו"ד ד"ר רן מובשוביץ

הרקע למתן תסקיר סעד במקרה פירוד או גירושין
בתי המשפט לענייני משפחה מבקשים לעיתים תכופות תסקירים מפקידי הסעד לצורך קביעת הסדרי ראיה או זהות המשמורן בסכסוכי משפחה. פקידי הסעד הינם למעשה עובדים סוציאלים, וסמכותם למתן המלצה ניזונה ממגוון חוקים בהם חוק הכשרות המשפטית והאפוטרפוסות (ענייני חסויים ופסולי דין, שמירה על זכויות קטינים והסדרת הקשר בינם לבין הוריהם), חוק גיל נישואין (מתן היתר לקטינים לנישואים) , חוק למניעת אלימות במשפחה (בדיקת המשפחה והמלצה על דרכי פעולה).

הבעיה:
לפקיד הסעד יש כח רב ביותר. להמלצתו ככלל ואף בהקשר לקיומם של הסדרי ראייה או לגבי מסוגלותו של מי מההורים לגדל את הקטינים לאחר הפרידה עשויה להיות בעלת משמעות אדירה.

המלצותיהם של פקידי הסעד מתקבלות בדרך כלל ללא כל הסתייגות על ידי בית המשפט לענייני משפחה. מצב עניינים זה בעייתי ביותר, שכן פקיד הסעד משמש כחוקר מטעם בית המשפט, אולם בפועל הוא משמש כמכתיב ההחלטה השיפוטית.

הפתרון:
אין לקבל תסקיר פגום ולקוי כגזירה משמיים. העובדה שפקיד הסעד מעדיף את האם על האב לדוגמא, בהקשר לשאלה עליה התבקש לענות אינה סוף דבר.
עם זאת, תקיפה ישירה של ממצאי התסקיר תיכשל בדרך כלל, לנוכח תוכנו המקצועי.
ניתן לבקש לזמן את פקיד הסעד לחקירה בפני בית המשפט לענייני משפחה על מנת להצביע בפני השופט על הכשלים שבתסקיר, לנוכח הפרת החובות החלות על הפקיד העורך אותו.
ככל רשות מנהלית, כפופים גם פקידי הסעד לחובות החלים על גופים מנהליים. ניתן לבחון את פעולות פקיד הסעד לאור עקרונות המשפט המנהלי הכללי, וכן בהתייחס לנהלים שנקבעו לצורך סדרי עבודתם.

כשלים בתסקיר יתגלו מעיון בתוכנו או מהנסיבות החיצוניות של עריכתו, והם עשויים לכלול:

  • א.הפעלת שיקול דעת לא ענייני או העדר שיקול דעת באשר לטובת הקטין או נשוא התסקיר.
  • ב.הפרת החובה לבירור עובדות ממקור ראשון או אימוץ גירסא של צד לתסקיר ללא אימותה.
  • ג.שימוש בלשון המלמדת על העדר אוביקטיביות.
  • ד.הבעת דעה אישית אודות אישיות הנבדק ומטרותיו.
  • ה.קיומו של חשש ממשי לניגוד עניינים עקב היכרות מוקדמת של פקיד הסעד עם מי מנבדקים.
  • ו.קיומן של מסקנות המתבססות על תשתית עובדתית שאינה נכונה.
  • ז.קידומה של עמדה שאינה קשורה להיבט המקצועי שנתבקש הפקיד לסקור.

ניתן להסתייע בעו"ד שהינו מומחה למשפט המנהלי לצורך הכנת בקשה מתאימה לבית המשפט וגילוי הכשלים בתפקודו של פקיד הסעד, שכן עורכי דין אלו מתמקדים מעצם עיסוקם בחובות הרשות כלפי הפרט, ומכירים את דרכי התקיפה המשפטית של פעולה מנהלית פגומה.
הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
עורכי דין
  • מידע משפטי - מאמרים טיפים וחדשות
  • תנאי שימוש
  • הצהרת נגישות
  • יצירת קשר
  • אינסטגרם      אינסטגרם
    © כל הזכויות שמורות מערכת מידע משפטי - law-info
    אל ראש הדף